Welkom, federalisten en anti-federalisten

Robert A. Levine, voormalig hoge ambtenaar in het Amerikaanse bestuur, schreef in de New York Times van 9 januari 1999 een artikel onder de titel: "What the EU Needs Is a Copy of 'The Federalist Papers'". Levine poneerde die stelling bij de start van de Economische en Monetaire Unie. Hij legde uit dat Europa bij dit streven naar een volledige economische integratie enkele nuttige lessen van Amerika zou kunnen leren. Dat is niet gebeurd. De Europese Unie begon aan een economisch avontuur zonder de steun van een staatsvorm en van een besturingssysteem die bij een dergelijke complexe actie horen. De financieel-economische crisis heeft duidelijk gemaakt hoe ernstig de gevolgen van die nalatigheid zijn.

Welnu, ruim tien jaar na Levine's oproep zijn er dan nu de 'European Federalist Papers'. Een privé initiatief van drie federalisten. Levine legt het accent op 'lessen'. Daarom schrijven wij de Papers consequent vanuit de leerervaring die historische best practices bieden.

In de eerste twaalf Papers leggen wij uit waarom het huidige besturingssysteem van de Europese Unie geen rustig bezit is. Het drijft de Unie uiteen en moet daarom plaats maken voor een federale organisatie. Dat wordt geen superstaat die nationale soevereiniteiten vernietigt. Helemaal niet. Wel integendeel. Wij leggen uit dat een federale organisatie juist de nationale soevereiniteiten bewaakt en bewaart. Daarna volgen papers die aandacht schenken aan de constitutionele en institutionele voorwaarden voor een goed werkende federale organisatie. Wij sluiten de European Federalist Papers af met een ontwerp van een federale Europese Grondwet.

De European Federalist Papers worden één voor één, of in kleine groepjes, op de website geplaatst; week na week, elke vrijdag. Via @europafederatie twitteren wij de komst van nieuwe Papers. Betekenisvolle reacties aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zullen wij, met de naam van de verzenders, bundelen en op deze website plaatsen, nadat alle Papers zijn gepubliceerd.

Leo Klinkers, Herbert Tombeur en Fernand Jadoul

December 2012

Naar Papers

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

efp paperDownload here the eBook version of the
EUROPEAN
FEDERALIST
PAPERS

STERK LEREN ACADEMYFor courses on federalising go to
STERK
LEREN
ACADEMY

viEUws